Droning

Level 2.3 - Flightplan parcour

Programmeer de drone door een parcour.

Drones programmeren

Jij hebt zojuist geleerd hoe je de drone programmeert om een route af te leggen. Er worden straks 2 verschillende parcours in de klas gebouwd. Jij gaat met behulp van een meetlint en flightplan de route voor de drone uitstippelen en daarna uitvoeren. Per parcour doe je onderstaande stappen.

Voor deze opdracht heb je het werkblad Flightplan nodig.

01. Parcour verkennen

Je start met het verkennen van het parcour. Wat is de handigste route, ga je direct op het eerste obstakel af of is er toch een slimmere route? Ga je linksom of rechtsom? Eerst omhoog en dan naar voren of juist andersom?

Bedenk wat de slimste route is. Je mag deze uittekenen als je dat handig vindt.

02. Flightplan maken

Na het verkennen ga ja aan de slag met het maken van een Flightplan. Dit doe je met behulp van het werkblad en een meetlint. 

Met het meetlint meet je de afstand van elke beweging die de drone gaat maken, bijvoorbeeld 50cm naar voren. Al deze bewegingen schrijf je op op het Flightplan. Zie voorbeeld hieronder:

03. Flightplan klaar?

Zodra je flightplan klaar is geef je deze door aan een medeleerling en jij krijgt zijn flighplan. Jullie gaan elkaars flightplan uitvoeren door deze vlucht zelf te lopen. 

Klopt alles of kan er toch nog iets gewijzigd worden om een betere route te vliegen?

04. First flight

Het is nu tijd voor de eerste vlucht. Zet jouw vluchtplan om naar codeblokken met de app DroneBlocks. 

Als je het script hebt ingevoerd mag je hem uitvoeren. Controleer nogmaals je code en flightplan voordat je op Launch Mission klikt.

Gaat er iets mis tijdens de vlucht? Druk dan meteen op de rode knop ‘Abort Mission’!

05. Ging je vlucht goed?

Lukte het jou om in 1 keer het parcour zonder ongelukken af te leggen? Dan ben je klaar voor het volgende parcour.

Meestal is de eerste vlucht niet helemaal goed. Er is iets verkeerd gemeten of de natuur (wind/tocht) speelt een rol. Pas je programma aan en probeer het nogmaals.

06. Klaar?! Tijd voor parcour 2

Herhaal stappen 1 t/m 5 met het nieuwe parcour.