3D modelleren

Level 2.2 - Onderzoek doen

In deze oefening ga jij onderzoek doen zoals een 3d-modelleur. Hiervoor verzamel je eerst afbeeldingen in verschillende categorieën en maak je in de volgende opdracht 3 moodboards.

Instructie

In level 3 moet je een eigen ontwerp maken voor een gebouw of voertuig uit de toekomst. Je moet dus straks zelf een ontwerp gaan maken.

Voordat een 3D ontwerper aan de slag gaat doet hij onderzoek. In dit onderzoek wil de ontwerper geïnspireerd worden. Hiervoor verzamelt de ontwerper allemaal afbeeldingen bij elkaar.

De gezochte afbeeldingen zijn een verzameling van details, kleuren, vormen en andere inspirerende elementen. Hij zal zelden een complete afbeelding van een object gebruiken. Als voorbeeld:

Opdracht

1. Maak een keuze wat jij straks gaat ontwerpen: gebouw of voertuig.

2. Verzamel afbeeldingen die inspirerend zijn voor jouw ontwerp. Je verzamelt afbeeldingen voor 3 categorieën: gevoel, kleur en vorm.

3. Voor elke categorie zoek je minimaal 10 verschillende afbeeldingen.

Afbeeldingen verzamelen mag digitaal of analoog:
Digitaal: maak foto’s met je telefoon op straat of verzamel afbeeldingen van internet. Sla alle afbeeldingen op een centrale plek op.
Analoog: knip afbeeldingen uit tijdschriften of andere papieren bronnen. Bewaar alle afbeeldingen bij elkaar.

3 categorieën?

Gevoel: verzamel afbeeldingen die het gevoel van jouw ontwerp laten zien bijvoorbeeld: snel, futuristisch, ouderwets, zacht, agressief, natuurlijk…
Kleur: verzamel afbeeldingen waarin het kleurenpalet van jouw ontwerp te zien is.
Vorm: verzamel afbeeldingen waarin vormen die inspirerend zijn voor jouw ontwerp in terug komen.

Voorbeelden

Gevoel: beweging, snel en futuristisch

Kleur: metallic, blauw en grijs

Vorm: driehoeken en organische ronde vormen