Ontwikkeling Praktijkgericht Programma VMBO en HAVO

Sterk digitaal onderwijs

TwaanLab is er voor jouw school

Praktijkgerichte programma’s (PGP) worden een verplicht onderdeel van VMBO (2024/25) en HAVO. Wij ontzorgen jouw school bij deze onderwijsvernieuwing door het ondersteunen en ontwikkelen van PGP-opdrachten volgens de nieuwe examenprogramma’s D&P, IT, T&T, BWI, MVI, en PGP-T.

Wij ontwikkelen opdrachten en lesmaterialen die gericht zijn op praktijkervaring en vaardigheden, zoals onderzoeksvaardigheden, probleemoplossing en samenwerking. Vanuit onze vroege ervaringen bij het ontwikkelen voor de pilot De Nieuwe Leerweg hebben wij een geruime tijd expertise ontwikkeld en zijn wij op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het praktijkgerichte programma. Voor een compleet programma is het van belang om een goed overzicht te hebben van alle leerdoelen en vaardigheden maar moet je ook denken aan het ontwikkelen van een traject loopbaanoriëntatie (LOB) en aansluitende evaluatiemethoden.

Naast het ontwikkelen van losse opdrachten en het opzetten van een compleet programma geven wij ook trainingen aan docenten voor het zelfstandig ontwikkelen en implementeren van de praktijkgerichte programma’s en helpen wij bij het opzetten van een bedrijfsnetwerk.

We bieden verschillende opties voor het ontwikkelen van een praktijkgericht programma. Kijk hieronder hoe wij uw school kunnen helpen bij het ontwikkelen en implementeren van dit nieuwe examenprogramma.

Wij ondersteunen uw school op maat.

Een greep uit onze producten:

Voorlichting en start PGP

Studiedag
of heisessie

Verkenning en introductie praktijkgericht programma

Om te starten met het praktijkgericht programma, of überhaupt een keuze tussen de eindexamenprogramma’s te kunnen maken, is het van belang om goed op de hoogte te zijn wat deze onderwijsvernieuwing inhoudt. Tijdens de studieochtend word je geïnformeerd over de gedachte van PGP, waar je op moet letten en geven wij inzicht in de verschillende programma’s (D&P, IT, T&T, BWI, MVI en PGP-T). Afhankelijk of er al een eindexamenprogramma is gekozen, krijg je samen met je team in het middagdeel handvatten bij het maken van een keuze of maken we samen met het team een start in programmaontwikkeling.

Ontwikkeling PGP opdrachten

Op maat, looptijd 2 schooljaren

Compleet examenprogramma en begeleiding opzetten pgp

Samen met het team ontwikkelen wij een compleet praktijkgericht programma voor de vakken D&P, IT, T&T, BWI, MVI of PGP-T. Het programma wordt ontwikkeld voor een periode van 2 studiejaren en omvat lesplannen, opdrachten en evaluatiemethoden. De ontwikkeling van het PGP-programma gebeurt in nauw overleg met de docenten en het management van de school. Het resultaat is een programma dat voldoet aan de eisen van de nieuwe examenprogramma’s en dat aansluit op de behoeften van de leerlingen.

Bedrijfsnetwerk voor opdrachten

Op maat, looptijd 160 uur verspreid over 2 schooljaren

Praktijkopdrachten
uit de regio

Voor het praktijkgericht programma is het noodzakelijk om een sterk en actueel bedrijfsnetwerk te hebben. Om een actueel programma te kunnen ontwikkelen is het van belang een krachtig bedrijfsnetwerk op te zetten. Door het bieden van levendige en actuele opdrachten worden leerlingen gemotiveerd en geactiveerd. Door een juiste verwachtingsmanagement op het eindresultaat te behouden krijgen deelnemende bedrijven een return on investment. Een noodzaak voor het jaarlijks of tweejaarlijks actueel maken van de opdrachten.

Training digitale vaardigheden

Trainingssessies vanaf 8 werkmiddagen

Ontwikkel technische
vaardigheden

Het digitaal of technisch vaardig/vertrouwd zijn is een vereiste voor het doceren van de praktijkgerichte programma’s (D&P, IT, T&T, BWI, MVI of PGP-T). Wij bieden trainingstrajecten aan om docenten vaardig te maken in technologische (IT) vaardigheden zoals bijvoorbeeld: 2D en 3D ontwerpen, droning, programmeren, robotica, animatie en content creation.

PGP didactiek voor docenten

Studiedag of meerdere werkmiddagen

Ontwikkel didactische PGP vaardigheden

Bij het lesgeven van praktijkgerichte opdrachten moet een docent ineens nieuwe didactische vaardigheden zoals projectmanagement, leerlingcoaching en samenwerken toepassen. Door een goede begeleiding vanuit de docent kunnen leerlingen steeds zelfstandiger opdrachten uitvoeren en samenwerken, één van de ideeën achter de visie van PGP. Door het geven van trainingen maken wij docenten die betrokken zijn bij het praktijkgericht lesgeven vaardig in deze nieuwe didactische kant van het moderne lesgeven.

PGP docent of assistent

Vanaf dageel tot jaarprogramma

Direct aan de slag
met PGP

Met onze TwaanLab docenten en assistenten toveren wij minder vaardige docenten om tot technisch vertrouwden of ontzorgen wij uw school met het opvangen van de praktijkgerichte lessen. 

MEER TWAANLAB diensten

Ontwikkeling
IT-LAb

PO & VO

Een IT-Lab op elke school

Veilige en gefaciliteerde IT-lokalen voor een voordelige prijs

4-daagse schoolweek

PO

Werkdruk-
verlagend

Onze experts ontzorgen met het invullen van talent- en plusklassen

Vakintegratie technologie

PO & VO

Technologie in de klas

Direct aan de slag met vakgeintegreerde technologie

docenten en leerkrachten

PO & VO

TwaanLab experts in school

IT docenten gespecialiseerd in digitale geletterdheid