Digitale geletterdheid

Sterk digitaal onderwijs

TwaanLab is er voor jouw school

Geschreven door:

Quintoine Rohner

Digitale geletterdheid is steeds belangrijker geworden in onze samenleving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze vaardigheid ook een belangrijk onderdeel is geworden van het onderwijs. Maar waarom is digitale geletterdheid nu eigenlijk zo belangrijk in het onderwijs?

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat digitale geletterdheid een brede term is die verschillende vaardigheden omvat. Het gaat onder andere om mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. Met deze vaardigheden kunnen leerlingen zich ontwikkelen tot kritische en zelfstandige burgers in de digitale samenleving.

Een ander belangrijk aspect is dat digitale geletterdheid onmisbaar is voor de toekomstige arbeidsmarkt. Steeds meer banen vragen om digitale vaardigheden en het is dan ook van belang dat leerlingen deze vaardigheden op school al opdoen. Ook in het dagelijks leven zijn digitale vaardigheden onmisbaar, bijvoorbeeld bij het doen van online aankopen of het regelen van bankzaken.

Daarnaast biedt digitale geletterdheid ook kansen voor het onderwijs zelf. Door digitale technologie├źn te gebruiken in het onderwijs kan het onderwijs aantrekkelijker en effectiever worden gemaakt. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld op een interactieve manier leren of samenwerken aan projecten.

Kortom, digitale geletterdheid is essentieel voor leerlingen om zich te ontwikkelen tot kritische en zelfstandige burgers in de digitale samenleving en om toegang te krijgen tot de toekomstige arbeidsmarkt. Het biedt ook kansen voor het onderwijs zelf. Meer informatie over de visie en praktijk van digitale geletterdheid in het onderwijs is te vinden op de website van Kennisnet, waar ook handige publicaties te vinden zijn over het invoeren van digitale geletterdheid in het onderwijs.

Wij ondersteunen uw school op maat.

TWAANLAB diensten

Ontwikkeling
IT-LAb

PO & VO

Een IT-Lab op elke school

Veilige en gefaciliteerde IT-lokalen voor een voordelige prijs

4-daagse schoolweek

PO

Werkdruk-
verlagend

Onze experts ontzorgen met het invullen van talent- en plusklassen

Vakintegratie technologie

PO & VO

Technologie in de klas

Direct aan de slag met vakgeintegreerde technologie

docenten en leerkrachten

PO & VO

TwaanLab experts in school

IT docenten gespecialiseerd in digitale geletterdheid